Puurijärven- Isosuon kansallispuisto

Puurijärven-Isosuon kansallispuisto oli meidän osaltamme Isosuon kansallispuisto. Kävimme Isosuolla tutkimassa miltä suomaisema näyttäisi tällä kertaa – kun yleensä meillä on tupannut olemaan huonot säät niiden kohdalla.

kyltti

Kansallispuisto sijaitsee Huittisten, Kokemäen ja Sastamalan kunnissa Pirkanmaan ja Satakunnan rajamailla. Merkittyjä reittejä Puurijärvi-Isosuolla on kolme, joista valitsimme pisimmän -2km mittaisen luontopolun. Puolivälistä reittiä löytyvästä lintutornista voi ihailla suomaisemia eri perspektiivistä.

ontheway

Reitti lähti parkkipaikalta pikkuisen soratiellä kävelyn jälkeen. Muutaman askeleen päästä olimme pitkospuilla. Taivas oli pilvinen ja harmaa, kuten yleensä kun olemme suolla. Pikkuisen ripsi vettäkin. Kuitenkin kauniit sammalmättäät loivat värikkään tunnelman ympärillemme ja tuoksu oli huumaava.

vivo2

Pitkoksilla kävelyssä on sitä jotain. Varmaankin se tunne, kun ympäröivä alue on ”ylitsepääsemätöntä” (tai ainakin vaikeakulkuista.) Vanhat harmaantuneet lankut, jotka ovat olleet suolla ties kuinka pitkään nitisevät ja natisevat ja maisemat avautuvat ympärille koko ajan avarammin.

anttisuolla

Käkkärät kitukasvuiset männyt olivat sijoittuneet sopivien välimatkojen päähän toisistaan. Suolla oli aivan hiljaista, eikä ketään muuta ollut liikkeellä. Pikkuruiset perhoset liihottelivat aluskasvillisuuden seassa lähes näkymättömissä. Jossain huuteli lintu, jota emme millään tunnistaneet. Kiipesimme lintutorniin. Sieltä näkyi kaksi kurkea, mutta huutelijaa ei löytynyt millään.

johkutorni

Hetken päästä tornista laskeuduttuamme saimme täysin uuden aspektin suolla tarpomiseen, joka vei huomiomme täysin. 

Kyseessä on tietenkin marjat!

juolukka

Suo oli pullollaan lakkaa, eli suomuurainta, eli hillaa – tuota kotimaan marjoista ehkä arvostetuinta. Tämä oli ensimmäinen kerta kummallekin kun saimme syödä hillaa suoraan suolta. Oli kuulkaas herkkua!

lakka2

Hupi ei tähän loppunut. Variksenmarjojakin sai yhdellä riipimällä kauhaistua kokonaisen kourallisen!

Suon viereisessä metsikössä oli mustikanvarvut aivan valtoimenaan superfoodia!

Juolukoitakin löytyi muutamia kypsinä.

marjat

Kaiken kruunasi karpaloiden löytäminen. Karpalot eivät tietenkään olleet vielä kypsiä, mutta tieto siitä että herkuttelu ei olisi ohi, vaikka hillakausi pian olisikin, tyynnytti mieltä.

Loppumatka menikin herkutteluun, suomaisemien fiilistelyyn ja taas herkutteluun!

Nauttikaa marjakaudesta kun se on täällä, menkää metsään!

-Antti ja Johanna

Luontoon.fi

Kartta

mustikka

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s