Vegeruokaa tulilla: Nyhtökaurastroganoff

Nyhtökaurastroganoff on huippuherkullista vegaanista retkiruokaa. Se sisältää runsaasti proteiinia, on helppo valmistaa ja kevyt kantaa mukana!

Melkein kaikki ainekset voi kuivata kotona valmiiksi, joka keventää taakkaa entisestään.

Innostuin ruokien kuivattelusta viime syksynä. Sienisaalis oli sen verran suuri, että mustatorvisieniä ja suppiksia on varastoissa vieläkin. Teimme myös retkille “karkkipusseja” ja kokeilimme kuivattaa ihan kaikkea, mm. vesimelonia, viinirypäleitä, kiiviä, ananasta, mangoa, mansikkaa. Monista jutuista tuli paljon parempia itse tehtynä ja siitä se ajatus sitten lähti.

Tänä talvena innostuin kuivaamaan erilaisia keittoja, se tekee talvivaelluksilla lounaan valmistamisesta niin paljon nopeampaa. Lisää vain termarista kuumaa vettä ja antaa muhia hetken. Keiton voi myös laittaa aamutoimien ohessa valmiiksi ruokatermariin tekeytymään.

ruokaa.jpg

Lounastauolla Seitsemisissä. Kuivattuna mukaan otettua hernekeittoa ja jälkiuunileipää.

Paseerattua tomaattia kuivatessa (laitan kuivausvinkit lopuksi) pohdin eri tapoja käyttää sitä retkillä, kunnes törmättiin yhdessä tähän reseptiin. Testasin sen toimivuutta ensin kotona ja sitten talvivaelluksella kuivattujen ainesten kanssa ja voi vitsi kun oli hyvää!

Jotain tomaattipohjaisissa ruoissa vaan on, olisiko se se punainen väri joka lämmittää ihanasti iltanuotiolla. Nyhtökaurasta saa kivasti proteiinia patikkapäivän jälkeen ja sitä voi myös helposti kuivata. Jos ei halua roudata kokonaisia sipuleita mukana, ne voi kuivata valmiiksi tai paistaa jo kotona pieneen rasiaan. Lisäkkeeksi ollaan tehty pussimuusia, joka on ainakin näin kylmään aikaan maistunut!

 

Nyhtökaurastroganoff

Kahdelle nälkäiselle tai 3-4:lle vähemmän nälkäiselle tarvitset:

1 sipuli pilkottuna (voi olla tuoretta, kuivattua tai kotona valmiiksi paistettua)

1 valkosipulin kynsi (tuoretta, kuivattua tai kotona valmiiksi paistettua)

öljyä tms paistamiseen

1 pkt nyhtökauraa (ollaan käytetty tomato, smoked paprika & leaf parsley- maustettua)

1 tlk paseerattua tomaattia kuivattuna tai tölkissä

1-2 kunnon suolakurkkua kuutioituna

mausteeksi suolaa, pippuria, pari laakerinlehteä (jos löytyy savupaprikajauhetta niin sitä voi laittaa myös)

halutessaan voi lisätä kauramaitoa, jotain kasvimaitojauhetta (kookos tai kaura) tai tarjoilla smetanan kera jos maitotuotteet sopii.

lautanen2

Oltiin niin nälkäisiä, että kuvaamisesta ei meinannut tulla mitään!

 

Tee näin:

Kuullota sipulit tilkassa öljyä

Lisää joukkoon laakerinlehdet (ja savupaprikajauhe)

Lisää paseerattu tomaatti tölkistä tai n. 0,75l vettä ja kuivattu paseerattu tomaatti

Jos haluat, lisää kauramaitoa tai -jauhetta tässä vaiheessa

Anna kiehua hiljaa 5-10 min

Lisää nyhtökaura ja kuutioitu suolakurkku ja sekoita varoen

 

Tarjoile muusin tai haluamasi lisukkeen kanssa ja nauti luonnon rauhassa 🙂

käsi

Meillä on yleensä vain yksi kattila käytössä, jos teemme ruokaa nuotiolla. Silloin kiehautamme ensin puhtaassa kattilassa n. litran vettä ja laitamme muusin tekeytymään ruokatermariin kastikkeen valmistuksen ajaksi. Kahdella keittimellä kaiken voi valmistaa samaan aikaan.

Paseerattua tomaattia voi kuivata max 50c uunissa. Levitä tomaattisose uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi ja laita uuniin kuivumaan. Yhdestä purkista tulee n. kaksi pellillistä. Jätä uunin luukku raolleen esim. paistinlastan avulla. Tomaatti on kuivaa kun se muistuttaa paperia, eikä enää veny.

Levyn voi taitella minigrip-pussiin sopivaksi tai jauhaa muruksi tehosekoittimessa.

– Johanna ja Antti

 

Resepti-inspiraation lähde: Aitoa arkiruokaa blogi

Kuivausvinkkejä: Tunturikeittiö- blogi

Pääkuva: Oskari Hokkanen

 

 

 

Advertisements

One thought on “Vegeruokaa tulilla: Nyhtökaurastroganoff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s