Leivonmäen kansallispuisto

Leivonmäen kansallispuisto Joutsassa on pieni ja sympaattinen, mutta silti vaihteleva ja monipuolinen retkikohde erityisesti perheille ja päiväretkikohteeksi. Alue on vain 30km2, mutta nähtävää riittää. Meillä kohokohdiksi nousi Joutsniemen harju ja pohjoisosassa olevat Rutajoen kosket koskikaroineen. Etelämpänä Haapasuolla sijaitsee luontotorni, jonka viereiset suoalueet on lintujen pesimäaikaan rauhoitettu.

leivonmäki kyltti

Meille reissu oli hieman erilainen kuin edellinen. Autolla pääsi todella lähelle tulistelupaikkoja ja muutenkin kontrasti lähtöpaikkaamme eli Pallas-Ylläkseen oli suuri. Pohjoisessa talvi oli parhaimmillaan – Leivonmäellä kevät jo kolkutteli oven takana. Lapin valtavat erämaa-alueet vaihtuivat Keski-Suomen varpuisiin metsiin, joissa illalla alkanut lumisade koristeli suuret siirtolohkareet hennolla puuterilumikerroksella.

maisema 6

Saavuimme Selänpohjan parkkipaikalle illansuussa ja lähdimme kohti Lintuniemen tulipaikkaa, jonne kävelee vain 1,5 km. Matkan varrella oli siellä sun täällä eri näköisiä ja kokoisia siirtolohkareita muistuttamassa jääkaudesta. Polkua kävellessä tuntui kuin liikkuisi metsänpeikkojen ja maahisten asuinsijoilla.

siirtolohkare

Lintuniemeen saavuttaessa kivikkoinen mäki vietti alaspäin ja yhtäkkiä käkkärämäntyjen takaa löytyi puolikota tulipaikkoineen. Pystyi hyvin kuvittelemaan perheitä viettämässä täällä aikaa (etenkin lämpiminä vuodenaikoina) tulistellen ja uiden. Jäät eivät olleet vielä lähteneet, mutta ranta näytti matalalta ja hiekkapohjaiselta, sopivalta myös pienemmille uimareille. 

lintuniemi

Luulimme jostain syystä, että paikalla olisi puolikodan sijaan laavu, joten jätimme teltan autoon. Paikan päällä tajusimme, ettei paikkaa ole edes tarkoitettu yöpymiseen. Kodan laverit ovat melkoisen kapeat ja lyhyet, eivätkä siis kovin suurikokoiselle nukkujalle sovellu. Puolikota avautui suoraan järvelle, suoden mahtavat maisemat, mutta altistaen samalla siellä yöpyjän järveltä tulevalle tuulelle.

Vieressä oli kuitenkin telttailualue, johon mahtuu useampikin teltta, mikäli on alueella yöpymisaikeissa. 

telttapaikka

Lintuniemestä lähti polku kohti Joutsniemeä, joka on yksi alueen geologisista nähtävyyksistä. Se on jääkauden jälkeensä jättämä 1,5km pitkä harjuniemi, joka jakaa Rutajärven kahtia. 

harju 2

Ylhäällä harjua pitkin kulki polku, josta maisemat avautuivat molemmille puolille järveä. Aurinko ei ollut vielä jaksanut sulattaa kaikkia lumia pois, joka loi jänniä kuvioita poluilla olevia kiviä mukaillen.

harju

Matkan varrelta ihan järven rannasta löytyi Joutsniemen tulipaikka. Täälläkin olisi mahdollista käydä uimassa, hienoinen hiekkaranta vähän houkuttelikin siihen, mutta pysyimme housuissamme tällä kertaa. Kotaa tai laavua ei ollut, mutta tulisija penkkeineen, pöytä ja käymälä tarjoaisivat mahdollisuudet hieman pidempäänkin istuskeluun.

joutsenlahti

Harjuniemen päähän laskeuduttuamme aurinko paistoi jo lähes täydeltä terältä ja pilvet alkoivat väistyä. Laulujoutsenet kaakattivat jossakin kaukana ja ilmassa tuoksui kevät. 

maisema 3maisema 4

Männikössä kävellessämme jäimme ihmettelemään lintujen keväisiä kuoroja. Ympärillämme lensi monenlaisia pieniä lintuja kosima-aikein. Koko ajan kuului peipon kaunista viserrystä ja tunnistimme myös ainakin pajulinnun, töyhtötiaisen ja pyrstötiaisen.

Palasimme harjua takaisin ja jatkoimme mäyränkierroksen reittiä Pirttilammen ohi. Mäyränkierros oli nimensä veroinen, sillä polkua oli yöllä kulkenut mäyrä. Jäljet olivat jääneet uuteen lumeen selkeästi, eikä metsässä aurinkokaan ollut ehtinyt sulattaa niitä pois.

Matkan varrella sulaneen lumen alta paljastui puolukoita. Ne olivat olleet koko talven pakastimessa ja maistuivat ihanan makeilta! Muutenkin paikka taitaa olla puolukkasatoineen huikea. Näin voisi ainakin kuvitella.

puolukka

Jatkoimme mäyränkierrokselta merkittyä reittiä kohti Soimalampea. Soimasuon yli menevillä pitkospuilla törmäsimme joko henkensä heittäneeseen pikkueläimeen, tai sitten Pectinatella magnifica nimiseen sammaleläimeen, joka löllyi korsiin kiinnittyneenä suosta laskevassa purossa. Soimakankaan kallioille kiipeäminen oli hieman hankalaa puoliksi jäisellä polulla. Muuten maasto oli melko helppokulkuista, liukkaita pitkoksia lukuunottamatta.

anttipitkos

sammaleläinkö

Soimalammella pysähdyimme syömään eväitä ja kahvittelemaan. Siellä on perinteinen pieni laavu, jonka edessä on tulipaikka. Laavu on lammen vieressä olevan mäen päällä ja sen tulipaikalta pääsee rappuja pitkin laskeutumaan veden ääreen, jossa on pieni laituri. Ilmeisesti tämäkin olisi kelpo uimapaikka.

soimalampisoimalampi2

Soimalammen laavulta pääsee yhdysreittiä Rutalahteen, kohti kansallispuiston pohjoisosaa. Reitti on merkattu sinisin maalimerkein ja kulkee vaihtelevasti  metsäpolkuja ja metsäautoteitä pitkin- osittain myös kansallispuiston ulkopuolella. Johanna lähti kulkemaan tätä tietä ja Antti siirsi auton odottelemaan Koskikaran koululle, josta suunnittelimme jatkavamme kohti puiston eteläosia.

koskikarankoulu

Koskikaran kierros – niinkuin mäyränkierroskin – oli nimensä veroinen. Kierros alkoi Koskikaran koulun vierestä, josta lähtee portaat alas kohti Rutajoen koskia. Jo ensimmäisillä metreillä näkyi katoksen alla oleva tulipaikka ja heti sen jälkeen upea koski, jossa odottelikin jo koskikara. Söpö pallero hyppeli kiveltä toiselle, mitä todennäköisemmin ruokailu mielessään, eikä välittänyt tippaakaan ohikulkijoista.

koskikara

koskikarankierros tulipaikka

Itse kierros on 3,5 kilometriä pitkä rengasreitti, joka kulkee osittain pitkin Rutajoen vartta. Matkalla voi ihailla Päijänteeseen laskevan Rutajoen koskia ja jäädä kuuntelemaan veden meditatiivista kohinaa. Paluureitillä pääsee lähinnä yksityismailla kulkevalle metsäpolulle, joka on osittain pitkostettu. 

koski

Kierroksen loppuosio palasi tunnelmallisen metsän läpi kosken kuohuihin. Polun vieressä sammaleiden keskellä näkyi melko harvinaista hiusjäätä! Ainakin ehkä. Tämä ilmiö oli meille tuttu viime joulukuulta ja tuli yllätyksenä, että sitä voi näin keväälläkin havaita.

WhatsApp Image 2017-04-14 at 08.55.33

Kierroksen jälkeen Tuuvemme vei meidät eteläiselle puolelle puistoa, jossa sijaitsee Kirveslammen luontotorni. Tornille vie Kirveslammen kierros, joka alkaa harjuisessa maastossa ja etenee hiljalleen Haapasuon läpi.

Suolla oli mukava käyskennellä pitkin pitkospuita, ihastella rahkasammalten värejä ja lumen alta selvinneitä tupasvilloja. Kierroksen puolivälissä luontotorni nousi korkealle pienten mäntyjen yläpuolelle avaten näkymät kauas lintujensuojelualueelle, Haapajärvelle asti.

lintutornilintutornimaisemat

Joimme aamukahvit tornissa ja odottelimme. Lintuja ei suolla näkynyt, taisi olla liian tuulista ja kylmää. Kaukaa kuului kuitenkin Teeren pulputus.

Toinen eteläosan rengasreiteistä eli Luupään lenkki vei meidät ensin Harjujäven taukopaikalle. Polku lähti parkkipaikan vierestä ja se kulki harjuisessa maastossa kohti Harjujärveä. Järven rannalla oleva puolikota olisi myös täydellinen päiväretkikohde vaikka isommallekin porukalle. 

Tämä reitti on myös liikuntarajoitteisille sopiva. Kirveslammen p-alueelta n. 500 metrin päästä lähtee tasainen tie (puomitettu sellainen – avaimen saa ilmeisesti paikalliselta luomutilalta), jota pääsee hyvin pyörätuolilla ja myös lastenrattaiden kanssa. Harjuniemen kodalta lähtee pieni lenkki Luupään lammelle saakka, jota pystyy hyvin rullailemaan. 

Harjujärvi

Lammen jälkeen nousimme taas ylös harjulle, jonka rinteiltä poimimme nälkäisinä muutamat puolukat ensihätään.

Kaiken kaikkiaan Leivonmäki on hurmaava kohde Keski-Suomessa. Kohde on erityisesti sopiva lapsiperheille, päiväretkeilijöille, luontofiilistelijöille ja lintubongareille. Loppukesästä täällä on varmasti myös mahtavat sienestys- ja marjastusmaastot. Tekisi kyllä mieli palata puolukka-aikaan!

– Antti & Johanna 

Luontoon- Leivonmäen kansallispuisto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s